Szépségipari ABC

- FELTÖLTÉS ALATT - Ugye neked is néha kínai, amit fodrászod, kozmetikusod vagy épp műkörmösöd mond? Összeszedtünk pár szót, amit röviden elmagyarázunk.

Kozmetikai szótár

A

AKNÉ 

Hétköznapi nevén pattanás. A túlzott faggyútermelés okozta gyulladás, mely a mitesszerből alakul ki. Sajnos sokan még mindig a higiéna hiányával kötik össze, pedig ez egy belülről induló folyamat.

 

ALLERGIA 

Az immunrendszer túlzott reakcióját nevezzük allergiának. Allergiás szinte mindenre lehetsz, attól függetlenül, hogy másoknál semmiféle reakciót nem vált ki az adott anyag. A szépségiparban vannak potenciálisan allergén összetevők, mint pl. az illóolajok. Ezek nem tiltott alapanyagok, de az arra érzékenyeknek fokozottan figyelnie kell az összetevőket!

 

AMMÓNIA

Az ammónia egy szúrós szagú, könnyezést kiváltó gáz. Kémiai képlete NH3. Az ammónia hajfestékben betöltött szerepe: megnyitja a hajszál kutikálját ahhoz, ahhoz hogy minél hatásosabban történjen az oxidáció. Manapság sok márka kínál már ammóniamesntes hajfestéket, mely kíméletesebben végzi el feladatát. 

ANAGÉN (CIKLUS)

Ez a haj és a szőr növekedésének aktív fázisa. A fázisok a következők:

  1. Növekedési (anagén)
  2. Átmeneti ( katagén)
  3. Nyugalmi (telogén)

ASZKORBINSAV - 

 

B

 

BAKTERICID 

Baktériumölő, vagyis minden abktériumot elpusztít. Baktericid vegyületek többek között: alkoholok, klór, formaldehid

  

BAKTÉRIUM 

Mikroorganizmus, mely lehet gömb, pálcia vagy csavart alakú. A baktériumok nagy része egyébként nem csak hogy ártalmatlan, kifejezetten hasznos, mint például a bélrendszerünkben természetesen előfordulók. 

   

BIOLÓGIAI PEELING (HÁMLASZTÓ) -  3 peeling fajtát különböztetünk meg:

  1. Mechanikai
  2. Kémiai
  3. Biológiai - Enzimet tartalmzó peeling. Enzimek és az azokat tartalmazó gyümölcsök: bromelain (ananász), ficin (füge), papain (papaya)

 

Pillás szótár

 

A

 

ALLERGIA

Az allergiás reakció az immunrendszer túlműködése, valamely anyag leküzdése ellen. Természetesen az allergiás reakció a szett leoldása után elmúlik. Léteznek „antiallergén”, „hipoallergén” ragasztók, melyben ugyanúgy megtalálható a ciano-akrilát, azonban kisebb mennyiségben, illetve tartalmazhat valamilyen nyugtató hatású anyagot. Ez a ragasztó tartósságára negatív hatással van. Fontos, hogy ezek a fajta ragasztók is kiválhatnak allergiás reakciót, hiszen maga az allergén jelen van a ragasztóban.

 

C

 

CIANOAKRILÁT 

A cianoakrilát minden professzionális szempilla ragasztó fő összetevője.

 

 

D

D-k száma a szempillákban

 

2D, 3D, 4D és így tovább. De mit is jelentenek a D-k? Azt, hogy hány darab műpilla kerül egy természetes pillára. Minél nagyobb a D előtti szám, annál több műpilla kerül egy természetes szálra. A 2D nagyon természetes kinézetet kölcsönöz, míg egy 5-6D már látványos szettnek számít. Magyarországon általában 2D és 6D közötti szetteket kedvelik a vendégek, de természetesen megtalálhatóak ennél sűrűbb szettek is.

 

 

E

 

ELŐRE FANOLT PILLA

Ez az a fajta pilla, amit előre elkészítik a pillfanokat, úgy helyezik a ragasztócsíkra, így nem neked kell a szett felrakása közben ezzel foglalkoznod. Hihetetlen módon meggyorsítja a folyamatot, így egy töltés akár 1 óra -1 óra 15 percre is rövidülhet. Léteznek premade és promade előre fanolt pillák is. Mi mindkettőt forgalmazzuk. 

 

PREMADE PILLA (1. generáció)

 

PROMADE PILLA (2. generáció)

 

I

 

ÍV - SZEMPILLA ÍV

Számtalan - na jó azért nem :) - pilla ív létezik. Folyamatosan jönnek ki az újabb ívek. 

 

Alap pilla ívek ( C, CC ,D)

 

A legelterjedtebb ívek, egyben a legíveltebb ívek is. 

 

C ív - A legelterjedtebb világszerte, egy jolly joker. Ha a vendéged természetes pillája egyenes, akkor a C ívvel szépen ki tudod nyitni azt.

 

CC ív - A C-nél már íveltebb, manapság egyre népszerűbb, már-már megközelíti a C ív népszerűségét.

 

D ív - Nagyon íves, látványos, szóval ha természetesebb hatást szeretne vendéged, ajánld neki a C, CC ívet. Doll stylehoz ajánljuk!

 

DD ív - Ez a leggöndörebb pilla, ezt óvatosan használjuk, mert nagyon feltűnő szett lesz belőle

 

Lapos pilla ívek (B, J)

 

B ív - Lapos pillaív, nagyon hasonlít a természetes pillákéra, szóval ha ezt választod természetes lesz a végeredmény.

 

Lovely Lash Pro B ívű pilla

 

J ív - Ez még laposabb ív, a természetes pillákkal azonos íveltséggel.

 

Felemelő pilla ívek (L, L+, M)

 

L ív - Laposan indul, majd egy relatív éles "töréssel" egy újabb egyenes vonalban végződik. Lényegében egy L betűre hasonlít. 2022-ben nagyon népszerű.

 

L+ ív - Az L ív továbbfejlesztett változata, megemeli a tekintetet, így pl. monolid szemformához tökéletes választás lehet.

 

M ív - Ugyanúgy, mint az L ív, ez is laposan indul, de ez a lapos "talp" rövidebb, mint az L ív esetében.

 

H

Hámlasztók

  1. Kémiai hámlasztók: Az alfa-hidroxi-savak (AHA) és a béta-hidroxi-savak (BHA) a leggyakrabban használt kémiai hámlasztók. 

  2. Biológiai hámlasztók: Az enzimek és a baktériumok biológiai hámlasztók. Például, papain és bromelain enzimek, amelyeket gyakran találunk papayában és ananászban, segítenek eltávolítani a bőr elhalt sejtjeit és javítani a bőr textúráját.

  3. Mechanikai hámlasztók: A mechanikai hámlasztók, mint például a mikrodermabrázió, a bőr kémiai hámlasztását kombinálják a mechanikai hámlasztással, amely a bőr felszínén található elhalt sejteket megszünteti. Ilyen hámlasztó még a mandulaörlemény, cukor, tengeri só stb.

 I

 

Izoláció / izolálás

Az izolálás az a technika, amikor az izoláló csipesszel  elkülönítenek egy természetes pillát a többi pillától. Ezt úgy teszik, hogy kissé nyitva hagyják a csipesz két hegyét, majd amikor közre fogták a kinézett szempillát, tágabbra nyitják a két szárat, így megfelelő távolságra taszítják a többi természetes pillát. 

 

Kulcsfontosságú művelet, mert ezzel lehet elkerülni, hogy több pillát összeragasszanak. Ha ezt nem kellő alapossággal végzik el, akkor egy műpilla több természetes pillára ragadhat, és mivel a pillák más-más növekedési fázisban vannak, így amelyik előrébb jár a növekedésben, az magával húzza azt, amelyik még rövidebb. Idővel ez ki fogja tépni a rövidebb pillát. Nem mellesleg fájdalmat tud okozni. Sajnos az ilyen hanyag munkák miatt él még ma is az a tévhit, hogy a műszempilla viselése a természetes pilláknak árt. Ez NEM IGAZ.

 

 

M

 

MSDS - Biztonsági adatlap

'Material Saefty Data Sheet' vagyis biztonsági adatlap. A műszempilla ragasztóknak kötelezően rendelkezniük kell biztonsági adatlappal! Ezt nyugodtan kérd el a forgalmazótól, ha vásárolni készülsz. Természetesen mi is rendelkezésedre bocsájtjuk bármelyik általunk forgalmazott ragasztó biztonsági adatlapját. A biztonsági adatlap tartalmazza a ragasztó tulajdonságait különböző körülmények között, az óvintézkedéseket, amiket be kell tartani és még sok fontos információt.

 

 

P

 

Premade szempilla 

Az előre fanolt szempillák 1. generációja. Talpa lapos, ragasztóval ragasztott fanok, amik a talpukkal helyezkednek el a szempillacsíkon. Kézzel és géppel készítik. Előnye, hogy már kezdők is tudnak volume szetteket építeni.

 

PREMADE PILLÁK 

 

Promade szempilla

 

promade szempillák az előre gyártott (vagyis premade) pillák 2. generációja. ( premade = előre gyártott, előre elkészített ) 

Miben más mint a premade? Legfőbb különbség, hogy ezt kézzel készítik és hővel aragasztják össze a szálakat fanokká, így talpuk rendkívül vékony tud maradni.

 

PROMADE PILLÁK

 

 

© 2020 BeautyGo